Συμμετοχή σε εκδήλωση, 6 Δεκεμβρίου 2017
Διάλεξη για την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» παρουσίασε η Ελένη Καλδούδη, Αν. Καθ. ΔΠΘ και μέλος του ΣΤΕΘ στην έναρξη της Ακαδημίας Πολιτών.
Στη διάλεξη παρουσιάστηκε μια σύντομη ιστορία της ανάπτυξης του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού, το μέγεθος της και η διείσδυση της παγκόσμιας αυτής υποδομής και συζητήθηκαν τα πιο συχνά προβλήματα ασφάλειας κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ποιότητα και την παραποίηση της πληροφορίας αλλά και της ταυτότητας των ατόμων, συζητήθηκαν διαδικτυακοί κανόνες συμπεριφοράς και έγινε μια εκτενής αναφορά σε παραδείγματα κακόβουλου λογισμικού. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας της διαδικτυακής πληροφορίας, τόσο για την προστασία προσωπικών έργων που δημοσιεύει ο καθένας σε κοινωνικά δίκτυα, όσο και για τις συνέπειες στην ορθή και νόμιμη χρήση πληροφορίας που έχει δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο .
Μια περιεκτική σύνοψη της παρουσίασης μπορείτε να δείτε στο slideshare ή να κατεβάσετε από την προσωπική ιστοσελίδα της Ελένης Καλδούδη. Το υλικό της παρουσίασης βασίστηκε σε στοιχεία από τις ιστοσελίδες για ασφάλεια στο Διαδίκτυο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και του Safer Internet for Kids (που συντονίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Η παρουσίαση συζητήθηκε στα πλαίσια της Ομάδας Εργασίας για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης και η τελική της διαμόρφωση έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Ελένη Καλδούδη και Φάνη Σαρμίδη.
Η Ακαδημία Πολιτών είναι μια Δομή Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας κατά την οποία καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ΑΜΘ παραδίδουν με τρόπο απλό και κατανοητό, σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία όπως η Υγεία, η Αγωγή των Πολιτών, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, ο Λόγος, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2015 στον Έβρο και από το 2016 πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις σε όλη την Περιφέρεια -Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα- έχει στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με την τοπική κοινωνία.