Με προσοχή και σεβασμό για ένα ασφαλέστερο internet

 Συμβουλές, ενδιαφέροντα στοιχεία και παραδείγματα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης. Το ψηφιακό αποτύπωμα, το «δικαίωμα στη λήθη», η τραγική ιστορία του Sunil Tripathi και οι «μικροί δημοσιογράφοι»

«Κι αν είμαι ροκ, μη με φοβάσαι», λέει ο στίχος του τραγουδιού, κι αν κάτι στις μέρες μας είναι ροκ, δηλαδή πολύ δημοφιλές, λίγο άγριο και εντελώς ελεύθερο, είναι σίγουρα το διαδίκτυο. Όπως μάλιστα ειπώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην πολύ σημαντική και χρήσιμη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης, δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται το ίντερνετ, αλλά μπορεί να ενημερωθεί και να εφοδιαστεί καταλλήλως, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί με τον καλύτερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο.

Κι αν κανείς αναρωτιέται αν υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν διαθέτουν λογαριασμό στο facebook, η απάντηση είναι πως ναι και μάλιστα, τρία από αυτά, βρέθηκαν στο Νομαρχείο και παρακολούθησαν την ημερίδα.

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης μετρά λίγους μήνες ‘ζωής’ αλλά έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην περιοχή μας μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ο πρόεδρός του Νασσίμ Σύριος που συντόνισε την εκδήλωση, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους πολίτες «να έρθουν να δουν από κοντά τι κάνουμε και τι μας ‘τυραννάει’». Όπως ανέφερε, στόχος του συλλόγου είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις του να γίνονται σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε πως οι δράσεις που γίνονται για το ασφαλές ίντερνετ, παγκοσμίως, έχει αποδειχθεί πως έχουν αποτέλεσμα.

«Το ίντερνετ, με την κατάλληλη εκπαίδευση και ασφάλεια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, αλλά να ενημερώσουμε και να δείξουμε πως με λίγη καθοδήγηση μπορεί να γίνουν πολύ καλά πράγματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό ο κάθε χρήστης να έχει τους «προσωπικούς του όρους χρήσης» που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό.

Ο κ. Σύριος σύστησε επίσης την πλατφόρμα saferinternet4kids.gr που παρέχει πληθώρα συμβουλών και ενημερωτικού υλικού για θέματα ασφάλειας κυρίως για τα παιδιά.

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης. Στο πάνελ ο κ. Νασίμ Σύριος, η κα Αλεξάνδρα Γκιουλιάμα, ο κος Χρήστος Καλτσίδης και ο κ. Θανάσης Τσολάκης

Το μόνιμο ψηφιακό μας αποτύπωμα και το δικαίωμα στη λήθη

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, εκπαιδευτικός και Πρέσβειρα Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου, μίλησε για το ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας μας, καθώς πλοηγείται στο αχανές σύμπαν του internet και επικέντρωσε στο πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε (όσο αυτό είναι εφικτό) το αποτύπωμα αυτό να έχει θετική χροιά, δίχως, όπως τόνισε, να έχουμε φοβική στάση. Άλλωστε, ο «ψηφιακός εγγραμματισμός», δηλαδή οι γνώσεις γύρω από την τεχνολογία και το διαδίκτυο, θεωρούνται πλέον απαραίτητο εφόδιο στην αγορά της Ε.Ε.

Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε, σύμφωνα με την κα Γκουλιάμα, είναι τι μπορεί να βρει ο καθένας για εμάς στο διαδίκτυο, προτρέποντάς μας να googlάρουμε συχνά τον εαυτό μας. Πόσα, αλήθεια, από τα προσωπικά μας δεδομένα, πολλές φορές και ευαίσθητα, έχουμε μοιραστεί, είτε με τη θέλησή μας είτε όχι; Μάλλον υπερβολικά πολλά. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχουμε κάνει μία ανάρτηση ή ένα σχόλιο που φανερώνει τις πολιτικές μας απόψεις, το ιατρικό μας απόρρητο, την ερωτική μας ζωή, τη θρησκευτική μας πίστη, μπορεί να φέρει δυσάρεστες καταστάσεις;

Όλα αυτά που έχουμε μοιραστεί τσεκάροντας απλά τα email μας, ή φτάνοντας στο γραφείο μας, εκείνα που έχουμε διατυπώσει σχολιάζοντας την ανάρτηση ενός φίλου, σε όποιο σημείο του διαδικτύου κι αν έχουμε βρεθεί, αποτελούν το ψηφιακό μας αποτύπωμα και χρειάζεται προσοχή προκειμένου αυτό να είναι θετικό και να μην επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τη ζωή μας. Το αποτύπωμα αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ότι αντιγράφεται πανεύκολα, είναι μόνιμο και ορατό σε ένα παγκόσμιο κοινό, διαμοιράζεται ερήμην μας και μπορεί να επηρεάσει τη διαδικτυακή φήμη και αξιοπρέπειά μας, την πραγματική μας ζωή, τις επαγγελματικές μας προοπτικές, τις σχέσεις μας με φίλους και οικογένεια. Τι μπορεί να κάνει κάποιος στην προσπάθειά του να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο; Να σκεφτόμαστε ότι το διαδίκτυο είναι σαν ένα μπαλκόνι. Ό,τι δεν κάνω στο μπαλκόνι μου γιατί είναι εύκολα ορατό από παντού, δεν θα πρέπει να κάνω στο διαδίκτυο.

Τέλος, η κα Γκουλιάμα μίλησε και για το «δικαίωμα στη λήθη», που εισάγεται μέσω του  Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων 679/2016/ΕΕ και θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από  τις 25 Μαΐου 2018. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου θα μπορεί να σβήσει δεδομένα του από τις ιστοσελίδες, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναζήτησής τους (προσβλητικές φωτογραφίες, προσβλητικές δημοσιεύσεις, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας κ.ά.).

Το κοινό ενημερώθηκε για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου

 

3.000 δικογραφίες το χρόνο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μέσω skype φιλοξενήθηκε στην ημερίδα και ο επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος Γιώργος Παπαπροδρόμου, ο οποίος σημείωσε πως τόσο η Δίωξη, όσο και οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να είναι στο πλευρό των παιδιών, τα οποία, όπως είπε, «γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία». Οι υποθέσεις τις οποίες καλείται να αναλάβει η Δίωξη χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και αφορούν διαδικτυακές απάτες που έχουν σχέση με οικονομικές συναλλαγές, αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Για το 2016, όπως ανέφερε, συντάχθηκαν περίπου 3.000 δικογραφίες για διάφορες υποθέσεις, μία αύξηση κοντά στο 28% σε σχέση με τις υποθέσεις του 2015.

Οι επικίνδυνοι «μικροί δημοσιογράφοι»

Ο δημοσιογράφος και ένας εκ των διαχειριστών της ενημερωτικής ιστοσελίδας reportal.gr, Θανάσης Τσολάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες και οι χρήστες του διαδικτύου μπαίνουν στο παιχνίδι της ενημέρωσης, μεταδίδοντας πότε πληροφορίες και άλλοτε φωτογραφίες, οι οποίες όμως δεν συνιστούν είδηση, ενώ πολλές φορές μπορεί αυτή η συμπεριφορά «μικρού δημοσιογράφου» να έχει δυσάρεστη κατάληξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοσιοποίηση ενός ταξιδιού μιας οικογένειας και η λίγες ώρες αργότερα διάρρηξη του σπιτιού της από κάποιον που έτυχε να δει την ανάρτηση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι θελκτικό να συμμετέχει κανείς στο παιχνίδι της ενημέρωσης, όμως πολλές φορές μπορεί αυτό να είναι επιζήμιο για τη δημοσιογραφία αλλά και για το κοινό», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Η τραγική ιστορία του Sulin

Ο εκπαιδευτικός και πρεσβευτής της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου Χρήστος Καλτσίδης αναφέρθηκε στη συγκλονιστική ιστορία του Sulin Tripathi, ο οποίος ενώ είχε φύγει από το σπίτι του και αγνοούνταν επί ένα μήνα, βρέθηκε κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Το τεράστιο λάθος των διωκτικών αρχών, ήταν να ‘δείξει’ ως ένοχο έναν αθώο άνθρωπο, που το μόνο του ‘έγκλημα’ ήταν η ομοιότητά του με τον πραγματικό δράστη, μέσα από μια θολή φωτογραφία. Η δήθεν ενοχή του Sulin εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με έναν ορυμαγδό σχολίων και αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρεπορτάζ και ειδήσεων, που στην αρχή αναζητούσαν με μανία τον δήθεν ένοχο και στην πορεία, όταν αποκαλύφθηκε ο αληθινός δράστης, τον παρακαλούσαν να γυρίσει πίσω, μάταια βέβαια γιατί τελικά βρέθηκε νεκρός. Η ιστορία αυτή, που έχει γίνει και ντοκιμαντέρ, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυο πλευρών της δύναμης που έχει το διαδίκτυο. Όπως ανέφερε ο κ. Καλτσίδης, είναι πολύ σημαντικό ο χρήστης του διαδικτύου να το χειρίζεται με προσοχή και σεβασμό. Να δημοσιεύει κάτι όταν είναι σίγουρος, να μην εκφράζει με άσχημο τρόπο τη διαφωνία του, να σκέφτεται καλά αυτό που μοιράζεται.

Τέλος, έγινε αναφορά στο θέμα του wifi και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με αυτό, αφού υπάρχει κίνδυνος κλοπής για τα προσωπικά μας δεδομένα, τους κωδικούς μας, κλπ. Τρόποι αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου; Η υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network – VPN) και η αναζήτηση μιας μικρής κλειδαριάς – δείγμα ασφαλούς σύνδεσης, δίπλα από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε.