Φίλες και φίλοι, Γεια σας
Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε ακούσει για το Linux, όμως δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με αυτό. Ευκαιρία να ασχοληθείτε με το Linux και ποιος ξέρει, μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα.
Σε αυτόν τον οδηγό θα δείτε τα βασικά προκειμένου να αρχίσετε να ασχολείστε με το Linux.
Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα (αντίστοιχο με τα Windows), το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός υπολογιστή. Μια από τις βασικότερες διαφορές του από τα Windows είναι ότι τα Linux είναι δωρεάν, ενώ τα Windows όχι.
Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι τα Windows δημιουργούνται και πωλούνται από την εταιρία Microsoft.
Ο πυρήνας του Linux όμως, είναι δωρεάν και έτσι υπάρχουν πολλοί ανά τον κόσμο που παίρνουν τον πυρήνα του Linux και του προσαρτίζουν τα στοιχεία που θέλουν, δημιουργώντας έτσι τις διάφορες διανομές του Linux. Δηλαδή μπορείτε να φανταστείτε τις διανομές ως διαφορετικές “γεύσεις” του Linux.
Τα Windows έχουν καθιερωθεί στην αγορά λόγω της φιλικότητας προς το χρήστη. Ίσως οι πιο φιλικές προς το χρήστη, διανομές Linux, είναι το Ubuntu και το Mint.
Αυτός ο οδηγός είναι ο πρώτος, από μια σειρά οδηγών όπου θα ασχοληθούμε με το Linux Mint, το οποίο είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη, βασίζεται στο Ubuntu και έχει αρκετά καλή υποστήριξη.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εφαρμογές που λειτουργούν στα Windows δεν λειτουργούν και στα Linux. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις εφαρμογές των Windows που είναι αντίστοιχες με εκείνες του Linux Mint (όπως και του Ubuntu).
Αφού παραπάνω εμφανίζονται οι αντιστοιχίες ορισμένων εφαρμογών, δικαίως κάποιοι μπορεί να αναρωτιέστε, ποιο είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα των Linux για Ανασυγκρότηση δίσκου;
Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα Linux δεν έχουν πρόγραμμα για Ανασυγκρότηση δίσκου, επειδή απλά δεν το χρειάζονται.
Τα Linux δεν χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων NTFS των Windows, το οποίο έχει την ανάγκη Ανασυγκρότησης. Τα Linux χρησιμοποιούν άλλα συστήματα αρχείων (όπως π.χ. το Ext4), τα οποία διαχειρίζονται τα δεδομένα, με τρόπο που δεν χρειάζεται Ανασυγκρότηση.
Πριν προχωρήσουμε στο κατέβασμα και την εγκατάσταση του Linux Mint, πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρουμε τον τρόπο ονομασίας των αποθηκευτικών μέσων στο Linux.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μέσα αποθήκευσης (όπως π.χ. οι σκληροί δίσκοι), στα Linux δεν εμφανίζονται με τα γράμματα C: , D: κλπ. όπως στα Windows, αλλά εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο. Ένας δίσκος στα Linux εμφανίζεται όπως φαίνεται παρακάτω.
Ας εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτή η ονομασία:
Το “dev” που εμφανίζεται μετά την πρώτη πλαγιοκάθετο είναι συντομογραφία του “device” που σημαίνει συσκευή.
Το “sda” που εμφανίζεται μετά την δεύτερη πλαγιοκάθετο, ουσιαστικά μας λέει δύο πράγματα:
– το “sd” μας λέει ότι ο δίσκος έχει σύνδεση SATA (για τους περισσότερους χρήστες), η SCSI για τους servers.
– το “a” μας λέει ότι είναι ο πρώτος δίσκος στο σύστημά μας, επειδή το “a” είναι το πρώτο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου. Αν είχαμε και δεύτερο δίσκο συνδεδεμένο στο σύστημά μας, τότε αυτός θα εμφανιζόταν με το γράμμα “b”. Δηλαδή η ονομασία του θα ήταν “sdb”.
Η ονομασία ενός τρίτου δίσκου θα ήταν “sdc” και ούτω καθ’ εξής.
Όταν ο δίσκος διαμερίζεται σε δύο (η περισσότερα) διαμερίσματα (Partitions), τότε στην ονομασία του δίσκου προστίθενται αριθμοί. Παρακάτω φαίνεται πως ονομάζονται τα δύο διαμερίσματα του δίσκου “sda”.
Επίσης, πριν κατεβάσετε κάποια διανομή Linux καλό είναι να γνωρίζετε τις ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος (System Requirements). Οι ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος για το Linux Mint 20.2, είναι οι εξής:
Στις παραπάνω απαιτήσεις του συστήματος, εγώ θα προσθέσω και ότι, καλό είναι να εγκαταστήσετε το Linux Mint 20.2, σε έναν Η/Υ τουλάχιστον με διπύρηνο επεξεργαστή.
Η εγκατάσταση ενδεχομένως να ολοκληρωθεί και σε μονοπύρηνο επεξεργαστή, όμως θα σας παιδέψει στην μετέπειτα λειτουργία του Linux Mint, οπότε καλό είναι να αποφύγετε κάτι τέτοιο.
Τώρα πιστεύω ότι είστε έτοιμοι να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Linux και για να το κάνετε, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στο internet.
Για να κατεβάσετε το Linux Mint κάντε τα εξής:
1) Μεταβείτε στην δ/νση: https://www.linuxmint.com/download.php
2) Πατήστε στο μενού Download
3) Από κάτω, στην ενότητα Download links έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από τρεις εκδοχές του Linux Mint. Πατήστε στο σύνδεσμο Cinamon, επειδή ο οδηγός που διαβάζετε, σε αυτήν την εκδοχή θα αναφέρεται.
4) Θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα με αρκετά Download mirrors, δηλαδή με σημεία από τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε το Linux Mint. Μπορείτε να το κατεβάσετε από έναν mirror με Ελληνική σημαία, όπως φαίνεται παρακάτω, όμως μπορείτε επίσης να επιλέξετε έναν ξένο mirror, επειδή, κατά πάσα πιθανότητα θα σας το κατεβάσει πιο γρήγορα. Πατήστε λοιπόν στο mirror που επιθυμείτε, για να το κατεβάσετε.
5) Το αρχείο που θα αρχίσει να κατεβαίνει έχει μέγεθος περίπου 2 GB. Κάντε λίγη υπομονή και ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής σας, σε λιγότερα, η περισσότερα λεπτά, θα το έχετε κατεβάσει. Η διανομή που κατεβάσατε έχει επέκταση .iso και περιέχει όλο το λειτουργικό σύστημα Linux Mint.
Προαιρετικό
Αφού κατεβάσατε το αρχείο .iso καλό είναι να ελέγξετε την ακεραιότητα του αρχείου, δηλαδή ότι δεν αλλοιώθηκε κατά το κατέβασμά του. Για να δείτε πως μπορείτε να ελέγξετε την ακεραιότητά του, μεταβείτε στη δ/νση https://linuxmint.com/verify.php.
Αφού το αρχείο .iso πέρασε τους ελέγχους ακεραιότητας και αυθεντικότητας, στη συνέχεια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα μέσο εγκατάστασης.
Δείτε το επόμενο άρθρο της σειράς
5 Αυγούστου 2021, συντάκτης: simpson