του Μ. Λασκαράκη, 25 Μαΐου 2019 (στην Εφημερίδα Free Press 360ᵒ 25-5-2019)
Ήταν πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν άκουσα για μια παρέα «πληροφορικάριων», όπως είθισται να λέγονται όσοι που βγάζουν μεροκάματο γράφοντας στην γλώσσα των υπολογιστών. Τους συνάντησα πρώτη φορά σε ένα μεζεδοπωλείο της Αλεξανδρούπολης όπου πήρα μια «γεύση» – εκτός απ’ τους μεζέδες – πόση διάθεση υπήρχε από ανθρώπους που έχουν κοινό παρονομαστή την πληροφορική, αλλά και την τεχνολογία γενικότερα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν προβληματισμούς αλλά και να ξεπερνούν εμπόδια μέσα από την επικοινωνία.
Η παρέα έκτοτε συνεχώς μεγάλωνε, οι ιδέες και τα οράματα συσσωρεύονταν, μέχρι που ήρθε μια πρόταση στο τραπέζι: Η ίδρυση ενός συλλόγου!
Ο Σύλλογος Τεχνολογία Θράκης έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβρη του 2017 και γρήγορα έδειξε το δραστήριο πρόσωπό του, ως ένας σύλλογος «έντασης γνώσης», διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως η «Ώρα Κώδικα» (Hour of Code), η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (safer internet day) και το διασκεδαστικό Gaming – summer LAN party.
Σήμερα, τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΤΕΘ απαντάνε σε ερωτήσεις της 360 και αποκαλύπτουν τη μεγάλη σημασία της τεχνολογίας και τις ορθής χρήσης της. Γιατί όπως είπε και η Susan Wojcicki, διευθύνων σύμβουλος του YouTube, «Αν μπορείς να δημιουργήσεις τεχνολογία, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».
Η συνέντευξη:
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το σύλλογο;
Πολύ πριν την δημιουργία του Συλλόγου, το 2010, δημιουργήθηκε μία ομάδα (fb Open Meetings IT Evros) με ανήσυχους φίλους της τεχνολογίας με σκοπό την δημιουργία συνεργασιών για την ανάπτυξη νέων έργων ή την βελτίωση υπαρχόντων. Με ανοιχτό μυαλό και ελεύθερο πνεύμα, μέσα από πολλές συναντήσεις, μπήκαν οι βάσεις για την γνωριμία, την φιλία, τον σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και φυσικά την προώθηση της γνώσης, της συνεργασίας και της συνέργειας.
Αυτό αποτέλεσε την αρχική ιδέα, ώστε στις αρχές του 2017, μετά από ανοιχτό κάλεσμα σε γνωστούς και φίλους, ξεκίνησε η συζήτηση για την δημιουργία συλλόγου. Την 14η Μαΐου 2017 ολοκληρώθηκε το καταστατικό του συλλόγου από τα ιδρυτικά μέλη, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο 2017 ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του Συλλόγου.
Ποιοι είναι οι σκοποί του συλλόγου;
Πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου είναι η προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με την ανάδειξη και χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Για να πετύχει αυτό το σκοπό, ο σύλλογος στοχεύει στη συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.
Ο ΣΤΕΘ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα χώρο για ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών μεταξύ των μελών του. Ο σύλλογος θέλει να συμβάλει στην παραγωγή και διάδοση ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτών δεδομένων. Επιπλέον, επιδιώκει να αποτελέσει ένα κόμβο διασύνδεσης μεταξύ της τοπικής αγοράς εργασίας και μελών ή φίλων.
Τέλος, ο σύλλογος, μέσα από την εμπειρία των μελών του, μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες καθοδήγησης και εποπτείας σε πιθανούς μελλοντικούς επαγγελματίες στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Τι έχει να κερδίσει η τοπική κοινωνία από τον σύλλογο τεχνολογίας Θράκης;
Οι περισσότεροι σύλλογοι στην πόλη μας είναι αθλητικοί, λαογραφικοί ή θεατρικοί, κ.α.
Ο σύλλογος θα έλεγα ανήκει στην κατηγορία συλλόγων «έντασης γνώσης», όπου ο κύριος στόχος είναι η ενασχόληση με την επιστήμη και την τεχνολογία και, επομένως, με τη διάδοση και ενίσχυση της σχετικής γνώσης.
Έτσι κάποιος που θέλει κάτι διαφορετικό, πιθανά να μπορεί να το βρει στο δικό μας Σύλλογο. Φιλοδοξούμε να υποστηρίξουμε δράσεις έντασης γνώσης, προωθώντας και ενισχύοντας την επιστημονική και τεχνολογική αριστεία στην τοπική κοινωνία.
(Από την εκδήλωση «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2018»)
Ποιες ήταν οι μέχρι σήμερα δράσεις σας;
Ο σύλλογος μας διοργανώνει κάθε χρόνο την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (safer internet day), μια διαδραστική ανοιχτή εκδήλωση όπου γίνονται διάφορες ομιλίες και συζητήσεις με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και επιδείξεις τεχνικών λύσεων. Συμμετέχουμε επίσης στην παγκόσμια εκδήλωση Ώρα Κώδικα (Hour of Code) διοργανώνοντας δράσεις εξοικείωσης με τον προγραμματισμό και την πληροφορική για τους νέους της τοπικής κοινωνίας. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνουμε μια δράση για τους μικρούς μας φίλους που έχει να κάνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming – LAN party). Ο ΣΤΕΘ έχει επίσης διοργανώσει με επιτυχία σεμινάρια εκμάθησης γλώσσας προγραμματισμού python για τα μέλη του – μια δράση που θα αποτελέσει πιλότο για αναπαραγωγή σε άλλα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα. Τέλος, κάθε εβδομάδα στους χώρους του συλλόγου, τα μέλη του παρουσιάζουν σε φιλικό περιβάλλον κάποιο τεχνολογικό θέμα και ακολουθεί συζήτηση.
(Από την καλοκαιρινή εκδήλωση «Summer Lan Party»)
Αναφέρατε ενασχόληση με ανοικτό λογισμικό. Έχετε κάποιο παράδειγμα ;
Μέσα από τον ΣΤΕΘ έχουν ήδη προκύψει συνεργασίες μεταξύ των μελών και αναπτύσσονται διάφορα έργα, όπως:
- Σταθμός Περιβαλλοντικής Επιτήρησης
Ο σταθμός περιβαλλοντικής επιτήρησης είναι μία κατασκευή βασισμένη στο arduino με σκοπό την καταγραφή περιβαλλοντικών μετρήσεων, όπως είναι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.
Στην πρώτη έκδοση που θα κατασκευάσουμε θα υπάρχουν αισθητήρες μικροσωματιδίων, διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα και θα γίνεται και μέτρηση ηχορύπανσης που προέρχεται από αυτοκίνητα, μηχανήματα κλπ. Θα έχει επίσης αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης, κάτι πολύ χρήσιμο, καθώς δεν υπάρχει μέσα στην πόλη καταγραφή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, γιατί ο μετεωρολογικός σταθμός που υπάρχει βρίσκεται έξω από την πόλη.
- Multiplayer Tank Arena
Πρόκειται για ένα multiplayer παιχνίδι όπου ο κάθε παίκτης οδηγεί ένα tank με το οποίο προσπαθεί να στοχεύσει τους άλλους δικτυακούς παίκτες. Είναι γραμμένο σε C++, χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη SDL2 για τα γραφικά και τρέχει ήδη σε Windows, OSX, Linux καθώς και απευθείας από τον browser.
Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα, τρόπος συμμετοχής, κώδικας, στο site του συλλόγου.
Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα;
Αυτό τον καιρό και για 7 εβδομάδες, κάθε Τετάρτη απόγευμα, διοργανώνουμε ωριαίες παρουσιάσεις πάνω σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο στους χώρους του συλλόγου. Θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: GPDR, Παιδί και γονείς, αγορές στο internet, ιδιωτικότητα και ασφάλεια στα Windows, κοινωνικά δίκτυα, τα βασικά της ασφάλειας, κινητά τηλέφωνα.
Επίσης σχεδιάζουμε νέες καινοτόμες δράσεις που θα είναι προσιτές για το κοινό και θα έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται συνεχώς στην ιστοσελίδα μας.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που αγαπούν την τεχνολογία;
Όπως είπε και η Susan Wojcicki, διευθύνων σύμβουλος του YouTube, «από τα τηλέφωνα στα αυτοκίνητα και στην ιατρική, η τεχνολογία ακουμπά όλες τις πλευρές τις ζωής μας. Αν μπορείς να δημιουργήσεις τεχνολογία, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».
Η διείσδυση της τεχνολογίας σε όλα τα επαγγέλματα είναι εμφανής, από τη γεωργία, στην ιατρική, στη κατασκευή σπιτιών, αυτοκινήτων, κτλ. Έτσι, ανεξάρτητα με το τι επάγγελμα θέλουν μια νέα ή ένας νέος να διαλέξει, πρέπει να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Πρέπει να μάθει να προγραμματίζει, έστω και σε απλό επίπεδο. Η ενασχόληση με την τεχνολογία και τον προγραμματισμό, σε κάνει διαφορετικό άνθρωπο. Καταρχήν σου μαθαίνει να σκέφτεσαι.
Πριν από πολλά χρόνια θεωρούσαμε αναλφάβητο κάποιον που δεν ήξερε γραφή και ανάγνωση. Τώρα πια, αναλφάβητος θα θεωρείται κάποιος που δεν θα ξέρει προγραμματισμό.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία τη λειτουργία μιας επιχείρησης;
Η χρήση της τεχνολογίας σήμερα είναι πλέον είναι απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση για λόγους ανταγωνιστικότητας. Η τεχνολογία είναι αυτή που συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στη σωστή διαχείριση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Η χρήση κατάλληλων προγραμμάτων και τεχνολογικών εργαλείων εξασφαλίζει την μείωση των εξόδων, την μείωση του χρόνου εργασίας, υψηλότερες αποδόσεις, ευρύτερη και αμεσότερη διαφήμιση , ανοίγματα προς ξένες αγορές και εύκολη διεύρυνση του πελατολογίου.
Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης είναι στη διάθεση σας για πληροφορίες σχετικές με την εισαγωγή τεχνολογικών μέσων και εργαλείων στην επιχείρηση σας.
Πού μπορεί να επισκεφτεί κανείς το σύλλογο και τι θα συναντήσει;
Ο σύλλογος μας στεγάζεται σε ένα χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης απέναντι από το στάδιο Φώτης Κοσμάς, δίπλα στο κοινωνικό ιατρείο.
Ο επισκέπτης θα βρει ένα χώρο ευχάριστο, διαμορφωμένο με μεράκι από τα ίδια τα μέλη μας, φιλικό προς την τεχνολογία, όπου μπορεί να ενασχοληθεί με τον προγραμματισμό, με IoT συσκευές, με ηλεκτρονικά και τις τηλεπικοινωνίες. Ο χώρος χρησιμοποιείται για συναντήσεις, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και συνεργασίες στην από κοινού ανάπτυξη λογισμικού και άλλων τεχνολογικών λύσεων.
Πληροφορίες επαφών στο δικτυακό μας χώρο: www.steth.gr