Hour of Code 2017 [article in Greek]

Organized by STETH, 10 December 2017

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης, στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας “Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ” (HOUR OF CODE) διοργάνωσε την πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

O Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μάριος Ζήκος, 33 χρόνια προγραμματιστής (τα τελευταία 19 στην εταιρία Microsoft, Redmond WA, USA) παρουσίασε τις σημερινές εφαρμογές της πληροφορικής και έδωσε μερικά, από τα πολλά, παραδείγματα για τη σχέση του κώδικα με τα μαθηματικά, αλλά και τη φυσική, τη βιολογία, ακόμα και τη γλώσσα και τις τέχνες. Στη συνέχεια καθοδήγησε τους παρεβρισκόμενους να ‘γράψουν’ συνεργατικά κώδικα – δημιούργησαν μάλιστα μια πρώτη μικρή εφαρμογή για το κινητό τους!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που κατηύθυνε πάνελ με επαγγελματίες (αλλά και νέους) προγραμματιστές, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης.

Πως μπορώ να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τον προγραμματισμό μετά την Ώρα του Κώδικα ;

  • Ξεκινήστε με τη βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρεται από το code.org στη διεύθυνση https://code.org/educate. Δοκιμάστε το MineCraft Hour of Code από τη Microsoft (http://code.org/minecraft) καθώς και άλλα πολλά εισαγωγικά παιχνίδια.
  • Προχωρώντας τη διαδρομή σας, δημιουργήστε τις δικές σας εφαρμογές με το https://studio.code.org.
  • Μάθετε javascript, τη γλώσσα του Web, στο Khan Academy (https://www.khanacademy.org)
  • Γράψτε τη δικιά σας εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ή tablet με το MIT App Inventor (http://appinventor.mit.edu)
  • Μάθετε python (στα ελληνικά) από το Mathesis (mathesis.cup.gr) των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Κατασκευάστε το δικό σας παιχνίδι σε python με το PyGame με το δωρεάν βιβλίο «Παιχνίδια σε Python & Pygame» (https://pygamegr.wordpress.com)
  • Tέλος, το raspberry pi (https://www.raspberrypi.org) είναι ένας υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας που προσφέρει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, με απεριόριστες δυνατότητες, και προτείνεται για μια αρχική ενασχόληση με τον προγραμματισμό.
    Ακολουθήστε τις σελίδες του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, για περισσότερα!

Από την παρουσίαση της κας Ναλμπάντη Θεοδώρας (Σχολής Συμβούλου Πληροφορικής Θράκης) έγινε παρουσίαση πηγών για να ξεκινήσουν τα παιδιά ή οι έφηβοι με κώδικα στο σχολείο:

Ολόκληρη την παρουσίαση με τίτλο “Πληροφορική στην Εκπαίδευση” μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Τι είναι το Hour of Code;

Το Hour of Code ξεκίνησε το 2013 σαν μία ωριαία πρόκληση συγγραφής κώδικα, που προσφέρει σε οποιονδήποτε μια πρώτη, διασκεδαστική εισαγωγή στην πληροφορική, και μετατράπηκε σε μία παγκόσμια εκπαιδευτική δράση. Μια γιορτή γνώσης και αφύπνισης. Η ώρα του Κώδικα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Computer Science Education Week (Εβδομάδα Εκπαίδευσης της Επιστήμης της Πληροφορικής), την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Φέτος διοργανώθηκαν πάνω από 150.000 εκδηλώσεις παγκοσμίως. Περίπου 200 εκδηλώσεις έγιναν στην Ελλάδα – μια από αυτές και του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης.

Ακολουθεί το Δελτίο τύπου και η ανακοίνωση που εκδόθηκαν πριν από την εκδήλωση.

Εκδήλωση για την παγκόσμια εβδομάδα
“Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – HOUR OF CODE”

Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης, στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας “Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ” (HOUR OF CODE) διοργανώνει την πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 11.00 π.μ., στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Hour of Code Αφίσα

Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού όλων των ηλικιών για τον προγραμματισμό και το επάγγελμα του προγραμματιστή. Στην εκδήλωση επαγγελματίες προγραμματιστές μέλη του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης μέσα σε μία ώρα, θα εισάγουν το κοινό στον μαγικό κόσμο του προγραμματισμού, μέσα από παιχνίδια και ειδικό εποπτικό υλικό. Στη τέλος της εκδήλωσης παιδιά, μαθητές ή φοιτητές μπορούν να θέσουν ερωτήματα για τον προγραμματισμό, τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει κανείς, το επάγγελμα του προγραμματιστή, τις ιδιαιτερότητες, τις εφαρμογές και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Τι είναι το Hour of Code;
Το Hour of Code ξεκίνησε το 2013 σαν μία ωριαία πρόκληση συγγραφής κώδικα, που προσφέρει σε οποιονδήποτε μια πρώτη, διασκεδαστική εισαγωγή στην πληροφορική, και μετατράπηκε σε μία παγκόσμια εκπαιδευτική δράση. Μια γιορτή γνώσης και αφύπνισης. Η ώρα του Κώδικα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Computer Science Education Week (Εβδομάδα Εκπαίδευσης της Επιστήμης της Πληροφορικής), την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Η πύλη Code.org προσφέρει εκατοντάδες ωριαίες δραστηριότητες σε περισσότερες από 48 γλώσσες για ηλικίες από το νηπιαγωγείο και πάνω. Οι δραστηριότητες δεν απαιτούν καμία προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο, και μπορούν να εφαρμοστούν σε υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό–μερικές δεν απαιτούν καμιά απολύτως χρήση συσκευής.

Γιατί Επιστήμη της Πληροφορικής;
Η πληροφορική είναι σήμερα μια πρόκληση για κάθε βιομηχανία στον πλανήτη. Κάθε μαθητής στον 21ο αιώνα πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει αλλά και να δημιουργεί την τεχνολογία. Οι εφαρμογές της πληροφορικής βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, των δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων και προετοιμάζει τους μαθητές για μια μελλοντική καριέρα.
Οι μαθητές την αγαπούν! Πρόσφατες έρευνες σε μαθητικές τάξεις έδειξαν ότι το «μ’ αρέσει πολύ» στις επιστήμες της πληροφορικής κατατάσσονται κοντά στην κορυφή. Μόνο οι τέχνες του θεάματος και τα καλλιτεχνικά είναι σε υψηλότερες θέσεις.
Ειδικά για τα κορίτσια παγκόσμια, όσα επιλέγουν μαθήματα πληροφορικής στο σχολείο έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να την ακολουθήσουν και στο πανεπιστήμιο. Αλλά τα κορίτσια αποτελούν σήμερα μόνο το 25% των τμημάτων πληροφορικής στις σχολικές τάξεις. Μία «Ώρα του Κώδικα» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια να έρθουν κοντά στην επιστήμη και να μειωθεί το χάσμα.

Τι είναι ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης;
Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης με έδρα του την Αλεξανδρούπολη, είναι ένας νέος σύλλογος με μέλη του ανθρώπους που αγαπούν την τεχνολογία, εργάζονται και δημιουργούν με αυτήν και σαν ομάδα πια σκοπό τους έχουν την προώθησή της, την διάδοσή της και την εκπαίδευση σε και με αυτήν. Κύριο μέλημά του είναι η δημιουργία συνεργιών με άλλους φορείς και πρόσωπα για την επίτευξη των σκοπών του.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την βοήθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης–Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.