Event organized by STETH, 6-2-2018
«Δημιούργησε, επικοινώνησε, μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από σένα»
Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για φέτος, που ‘εορτάστηκε’ την 6η Φεβρουαρίου (σ.σ. η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τιμάται την δεύτερη Τρίτη, του δεύτερου μήνα κάθε έτους) και ο σχετικά νεοσύστατος Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης (ΣΤεΘ), διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Ο ΣΤεΘ, αν και μετράει μόνο λίγους μήνες παρουσίας στα δρώμενα της περιοχής έχει ήδη καταφέρει να στρέψει τα φώτα πάνω του, λόγω των δράσεων που διοργανώνει με στόχο πάντα την ενημέρωση του ευρέως κοινού για θέματα που αφορούν το ίντερνετ, αλλά και την τεχνολογία εν γένει.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν ενταγμένη και η ημερίδα του Νομαρχείου, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στο πάνελ της φιλοξενήθηκαν τρεις ομιλητές: η κα Αλεξανδρα Γκουλιάμα εκπαιδευτικός και Πρέσβειρα Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου, ο Θανάσης Τσολάκης – ένας εκ των δύο διαχειριστών του reportal.gr και ο Χρήστος Καλτσίδης εκπαιδευτικός και πρεσβευτής της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου.
Προφανώς, μέσα στα 90′ που διήρκησε η εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να αναλυθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά από την άλλη πλευρά αυτός ο χρόνος ηταν αρκετός για να δημιουργηθούν προβληματισμοί γύρω από αυτό το θέμα και ικανές αφορμές στους παριστάμενους ώστε να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τον παγκόσμιο ιστό και την παρουσία τους μέσα σε αυτόν.
«Φτιάξτε τους προσωπικούς όρους χρήσης του ίντερνετ» προέτρεψε τους παριστάμενους ο πρόεδρος του ΣΤεΘ Νασσίμ Σύριος, ο οποίος μεταξύ άλλων συνέστησε στο κοινό μία σειρά εργαλείων και εφαρμογών που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για τους χρήστες του διαδικτύου, ειδικότερα δε εφόσον αυτοί είναι γονείς που επιχειρούν να προστατέψουν τα παιδιά τους.
Η κα Γκουλιάμα με τη σειρά της τόνισε ότι είναι εφικτό να έχουμε «θετική ψηφιακή παρουσία» αρκεί να ειμαστε προσεκτικοί στις πληροφορίες τις οποίες μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο, να μην είμαστε ιδιαιτέρως παθητικοί όταν το χρησιμοποιούμε και να ενεργοποιούμε την κριτική μας σκέψη όταν ερχομαστε σε επαφη με αυτό. Μεταφέροντας τις εμπειρίες της, σε μια αποστροφή του λόγου της είπε πώς κάποια στιγμή ερωτηθείσα από μαθητές για το τι είναι «καλό να ανεβάζουν στο ίντερνετ», η ίδια είχε απαντήσει: «αν αυτό που θες να πεις ή να γράψεις ή να δείξεις στο ίντερνετ, κάντο εφόσον είσαι σίγουρος ότι δεν θα ενοχλούσε τη μαμά σου και τον διευθυντή του σχολείου σου».
Τέλος, η κα Γκουλιάμα μίλησε και για το «δικαίωμα στη λήθη», που εισάγεται μέσω του Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων 679/2016/ΕΕ και θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από τις 25 Μαΐου 2018. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου θα μπορεί να σβήσει δεδομένα του από τις ιστοσελίδες, ενώ δίνεται η δυνατότητα αναζήτησής τους (προσβλητικές φωτογραφίες, προσβλητικές δημοσιεύσεις, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας κ.ά.).
Ο Sulin Tripathi ήταν ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας που μοιράστηκε με το κοινό ο Χρήστος Καλτσίδης, για να επισημάνει ότι η δύναμη του ίντερνετ είναι μεγάλη, αλλά όχι πάντα καλή. Ο Sulin είχε λανθασμένα ταυτιστεί με έναν από τους τρομοκράτες της βομβιστικής επίθεσης της Βοστώνης κι αυτό διότι ήταν πολλοί οι χρήστες του ιντερνετ που το υποστήριζαν αυτό. Εν τέλει όμως, αποδείχτηκε ότι ο Sulin είχε αυτοκτονήσει έναν μήνα πριν τον Μαραθώνιο και αυτή η αποκάλυψη των αρχών πρέπει να φέρει προ των ευθυνών μας, όλους τους χρήστες του ιντερνετ που βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα μερικές φορές και αυτή η στάση μας μπορεί ενίοτε να αποβει και μοιραία.
Σε αυτήν την λανθασμένη χρηση του ιντερνετ και δη των social media εστίασε και ο Θανάσης Τσολάκης μιλώντας για «μικρούς δημοσιογράφους» στους οποίους ανάγουν εαυτούς πολλοί χρήστες του διαδικτύου, πλην όμως μη έχοντας την απαιτούμενη κατάρτιση εν τέλει ζημιώνουν και τη δημοσιογραφία, αλλά και το κοινό που καταναλώνει το δημοσιογραφικό προϊον.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και μία συνέντευξη μέσω skype τουεπικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχου Γιώργου Παπαπροδρόμου. Ο κος Παπαπροδρόμου παρατήρησε ότι χρόνο με το χρόνο οι καταγγελίες που δέχεται η Δίωξη αυξάνονται ενώ μόνο για το 2016 δέχτηκε περίπου 3000. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο διαδικτυακές απάτες που έχουν σχέση με οικονομικές συναλλαγές, αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ επέστησε την προσοχή των γονέων στη σχέση των παιδιών τους με το ίντερνετ καθώς όπως είπε «αυτά γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία».
Το βίντεο της ημερίδας θα το βρείτε ολόκληρο στο κανάλι του ΣΤεΘ στο youtube.
(Άρθρο & Φωτογραφίας από το reportal.gr)
Live Streaming URL: https://www.facebook.com/events/694705877404220/?active_tab=discussion