Νέα λειτουργία του iOS 18 για χρήση του τηλεφώνου εν κινήσει χωρίς δυσφορία ή ναυτία

Αν αντιμετωπίζετε ένα αίσθημα δυσφορίας ή ναυτίας καθώς διαβάζετε ενώ βρίσκεστε σε ένα όχημα που κινείται, τότε πιθανότατα η νέα λειτουργία του iOS 18, Vehicle Motion Cues (Ενδείξεις Κινήσεως Οχήματος) μπορεί να σας βοηθήσει.

Η ναυτία που δημιουργείται από την κίνηση είναι ένα κοινό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα σήματα από τα μάτια και το εσωτερικό του αυτιού σχετικά με την κίνηση. Όταν διαβάζουμε τα μάτια εστιάζουν σε ένα στατικό αντικείμενο (το tablet, το κινητό, ένα βιβλίο),  αλλά ταυτόχρονα το εσωτερικό αυτί ανιχνεύει την κίνηση του οχήματος στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτή η αισθητηριακή σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία και δυσφορία.

Στην νέα έκδοση του iOS 18, η Apple έχει προσθέσει μία λειτουργία που μπορεί να μειώσει την κινητική ναυτία σε κάποιους ανθρώπους. 

Για να την ενεργοποιήσετε ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα

Επιλέξτε Κίνηση

Επιλέξτε Εμφάνιση ενδείξεων κίνησης οχήματος

Και στη συνέχεια Ναι. Θα δείτε κάποιες κουκκίδες που εμφανίζονται περιμετρικά στην οθόνη της συσκευής σας.

Σύμφωνα με την Apple, με  την λειτουργία Vechicle Motion Cues, κινούμενες κουκκίδες στις άκρες της οθόνης αναπαριστούν τις αλλαγές στην κίνηση του οχήματος ώστε να βοηθήσουν στην μείωση του φαινομένου των αντικρουώμενων σημάτων από τα μάτια και το εσωτερικό αυτί χωρίς να επιρρεάζουν το κυρίως περιεχόμενο. 

Χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες που υπάρχουν μέσα στα iPhone και iPad, το Vehicle Motion Cues αναγνωρίζει όταν ο χρήστης είναι μέσα σε ένα κινούμενο όχημα και δρα ανάλογα.

Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί γρήγορα και από το Control Center της συσκευής.

Vechicle Motion Cues απενεργοποιημένο

Vechicle Motion Cues ενεργοποιημένο